Politechnika Białostocka odnawia zabytkowy odrzutowiec myśliwski Lim-5R. Brakujące elementy są drukowane

13 czerwca 2022, 09:33

Politechnika Białostocka (PB) odnawia dla Muzeum Wojska w Białymstoku odrzutowiec myśliwski Lim-5R. Prace trwają już od kilku tygodni. Brakujące elementy są odtwarzane w technologii druku 3D.



Kwanty można podsłuchać

1 maja 2008, 11:16

Profesor Jan-Ake Larsson, matematyk ze szwedzkiego Linköping University, wraz ze swoim byłym studentem, Jorgenem Cederlofem, obecnie pracownikiem Google'a, znaleźli jednak lukę w kwantowych systemach kryptograficznych.


Świadomie nie przewidują

16 czerwca 2010, 08:45

Jak zademonstrowali naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie, pacjenci z uszkodzeniem prawej kory przedczołowej, która odpowiada m.in. za szybkie reagowanie na bodźce, wykazują braki w intencjonalnym przewidywaniu. Uniemożliwia im to np. wrzucanie biegu na skrzyżowaniu, zanim światło zmieni się na zielone. Co ciekawe, te same osoby zachowują umiejętność nieintencjonalnej antycypacji. Hiszpanie uważają, że można to wykorzystać, opracowując nowe metody terapii.


Baterie słoneczne

Skąd ta różnica?

27 grudnia 2012, 10:27

Specjaliści z Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) postanowili wyjaśnić olbrzymią różnicę w cenie założenia instalacji fotowoltaicznej pomiędzy USA a Niemcami. Różnica ta powoduje, że osoby indywidualne do końca 2011 roku zainstalowały w Niemczech panele słoneczne o łącznej mocy 3,5 GW. Tymczasem w USA moc instalacji nie przekracza 1 GW.


Grzyby najlepiej grillować lub przygotować w mikrofali

22 maja 2017, 10:00

Grzyby są pełne cennych składników odżywczych, a hiszpańscy naukowcy dowodzą, że najlepszym sposobem na ich wykorzystanie jest przygotowanie grzybów w kuchence mikrofalowej lub na grillu.


Wyjątkowy konkurs w wyjątkowych czasach. Rozstrzygnięto „Fizyczne Ścieżki”

5 listopada 2020, 18:18

Dnia 17 września br. jury Konkursu wyłoniło zwycięzców. Niby to typowa procedura, jednak tym razem, w związku z wirusem SARS-COV-2, należało zasadniczo zmienić formułę Finału.


Przemysł tytoniowy rozpowszechnił śmieciowe „hipersmaczne” jedzenie

11 września 2023, 09:27

Jedną z cech współczesnego „śmieciowego jedzenia” jest fakt, że trudno mu się oprzeć i przestać jeść. Produkty tego typu zawierają starannie dobraną ilość soli, słodyczy i tłuszczu. Naukowcy ukuli na ich określenie termin „hipersmaczne”. Uczeni z University of Kansas przeprowadzili badania, z których wynika, że te marki żywności, które należały do przemysłu tytoniowego – a w latach 80. intensywnie inwestował on w amerykański przemysł spożywcy – celowo rozpowszechniały na rynku „hipersmaczne” produkty.


Problemy ze studentami

12 czerwca 2009, 11:24

Przeprowadzone w USA badania wykazały, że absolwenci kierunków inżynierskich są egoistami niepotrafiącymi pracować w zespole. Winę za taki stan rzeczy częściowo ponoszą media, a częściowo starsi studenci, stanowiący wzór dla młodszych kolegów.


Wyobraź sobie każdy kęs, a zjesz mniej

13 grudnia 2010, 10:32

Wyobrażanie sobie jedzenia ulubionego dania czy słodyczy może działać jak rzeczywiste zjedzenie ich, zmniejszając chęć na przekąskę. Psycholodzy obawiają się jednak, że metoda nie zadziała w przypadku osób o szczególnie silnych zachciankach.


Wkrótce zadebiutuje smartfon Nokii z Androidem?

11 lutego 2014, 17:14

Dziennikarze The Wall Street Journal donosi, że pod koniec bieżącego miesiąca podczas Mobile World Congress Nokia zaprezentuje smartfon z... systemem Android. To mogłoby potwierdzać krążące od dłuższego czasu pogłoski, jakoby fińska firma przygotowywała urządzenie z Androidem. Jednak informacja jest o tyle zaskakująca, że Nokia jest właśnie przejmowana przez Microsoft.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy